Conference 2023

10th 12th October 2023

Messeplatz 1 / 8010 Graz 

Focus Days

Main Conference

15:00

20:00

Merkur Experience Lab

Merkur Experience Lab

300min

Change by Design: How Leaders Can Design Change in an Insanely Complex World.

Clemens Lutsch - swohlwahr GmbH & Co. KG

Managing Director

Maria Giudice - Hot Studio

Founder, Executive Leadership Coach, Co-author of Rise of the DEO. New book out in 2023: Changemakers

15:00 - 20:00

Merkur Experience Lab

300min

Change by Design: How Leaders Can Design Change in an Insanely Complex World.

Clemens Lutsch - swohlwahr GmbH & Co. KG

Managing Director

Maria Giudice - Hot Studio

Founder, Executive Leadership Coach, Co-author of Rise of the DEO. New book out in 2023: Changemakers

09:15

09:45

09:55

10:25

10:55

11:25

11:35

12:05

12:05

13:25

14:00

15:40

15:50

16:50

Industrial UX

Hall 1A

30min

How UX & AI are Transforming a 40,000 Year Old Industry

Ramy Nassar - 1000 Days Out

CEO & Founder

Hall 1A

30min

Designing Human-Centered Robots: Automation Vs augmentation

Vimal G - GENROBOTIC INNOVATIONS PVT LTD

CEO

Hall 1A

30min

Voice through the noise: usable vocal assistants in industrial setting

Masha Guermonprez - SPIX Industry

CX and conversation design lead

Hall 1A

30min

Well-Being by Design: Addressing Psychological Needs in an Industrial Setting

Tim-Can Werning - METRO.digital

UX Researcher

Gallery / Networking Area

80min

Lunch break

Hall 1A

100min

Futures UX Canvas

Ramy Nassar - 1000 Days Out

CEO & Founder

Hall 1A

60min

Panel discussion on Industrial UX

UX Trends

Hall 1B

30min

Empowering Machine learning through UX Research

Hossein Raspberry - Mendix

Senior UX Researcher

Hall 1B

30min

Decentralizing Design for the new economy

Vivian Gomes - SHNORH

Chief Design Officer | Co-Founder

Hall 1B

30min

Unleash the power of emotions in your daily UX work

Stephanie Weber - Fielmann AG

Head of User Experience Design

Hall 1B

30min

Virtual training tools

Mirjam Wouters - Philips Research

Manager Innovation labs

Hall 1B

100min

Designing Human-Centered AI (Intelligent Systems)

Vivian Gomes - SHNORH

Chief Design Officer | Co-Founder

Hall 1B

60min

Panel discussion on UX Trends

-

09:05

16:05

09:05

16:45

09:05

16:05

09:05

17:05

09:05

17:05

09:05

16:05

Full Day Workshops

Hall 2

480min

UX Strategy Workshop with the Author Jaime Levy

Jaime Levy - Jaime Levy Consulting

UX Strategist and Author of "UX Strategy"

Hall 5

480min

Eye tracking in User Research

Benedikt Salzbrunn - University of Applied Sciences Technikum Wien

Program Director User Experience Management (Master)

Hall 4

480min

Soft Skills for UX Professionals

Clemens Lutsch - swohlwahr GmbH & Co. KG

Managing Director

Claudia Bruckschwaiger - Swohlwahr

Founder

Room 7

480min

Strategic negotiation

Josef Leschanz-Knapp - JKL

Founder

Room 6

480min

Accessibility journey game

Stefan Barac - mimacom AG

Head of Design

Hall 3

480min

UX research: Plan and execute user interviews and usability testing

Adèle Meijers - Discovery

UX Research Lead

09:05 - 16:05

Hall 2

480min

UX Strategy Workshop with the Author Jaime Levy

Jaime Levy - Jaime Levy Consulting

UX Strategist and Author of "UX Strategy"

Hall 5

480min

Eye tracking in User Research

Benedikt Salzbrunn - University of Applied Sciences Technikum Wien

Program Director User Experience Management (Master)

Hall 4

480min

Soft Skills for UX Professionals

Clemens Lutsch - swohlwahr GmbH & Co. KG

Managing Director

Claudia Bruckschwaiger - Swohlwahr

Founder

Room 7

480min

Strategic negotiation

Josef Leschanz-Knapp - JKL

Founder

Room 6

480min

Accessibility journey game

Stefan Barac - mimacom AG

Head of Design

Hall 3

480min

UX research: Plan and execute user interviews and usability testing

Adèle Meijers - Discovery

UX Research Lead

09:15 - 09:45

Hall 1A

30min

How UX & AI are Transforming a 40,000 Year Old Industry

Ramy Nassar - 1000 Days Out

CEO & Founder

Hall 1B

30min

Empowering Machine learning through UX Research

Hossein Raspberry - Mendix

Senior UX Researcher

09:55 - 10:25

Hall 1B

30min

Decentralizing Design for the new economy

Vivian Gomes - SHNORH

Chief Design Officer | Co-Founder

Hall 1A

30min

Designing Human-Centered Robots: Automation Vs augmentation

Vimal G - GENROBOTIC INNOVATIONS PVT LTD

CEO

10:55 - 11:25

Hall 1B

30min

Unleash the power of emotions in your daily UX work

Stephanie Weber - Fielmann AG

Head of User Experience Design

Hall 1A

30min

Voice through the noise: usable vocal assistants in industrial setting

Masha Guermonprez - SPIX Industry

CX and conversation design lead

11:35 - 12:05

Hall 1B

30min

Virtual training tools

Mirjam Wouters - Philips Research

Manager Innovation labs

Hall 1A

30min

Well-Being by Design: Addressing Psychological Needs in an Industrial Setting

Tim-Can Werning - METRO.digital

UX Researcher

12:05 - 13:25

Gallery / Networking Area

80min

Lunch break

14:00 - 15:40

Hall 1A

100min

Futures UX Canvas

Ramy Nassar - 1000 Days Out

CEO & Founder

Hall 1B

100min

Designing Human-Centered AI (Intelligent Systems)

Vivian Gomes - SHNORH

Chief Design Officer | Co-Founder

15:50 - 16:50

Hall 1A

60min

Panel discussion on Industrial UX

Hall 1B

60min

Panel discussion on UX Trends

-

09:15

09:55

10:30

11:10

11:30

12:10

12:10

13:20

13:20

14:00

14:20

15:00

15:15

15:55

16:25

17:05

19:00

22:00

UX Strategy

Hall 1A

40min

Changemakers: How Leaders Can Design Change in an Insanely Complex World.

Maria Giudice - Hot Studio

Founder, Executive Leadership Coach, Co-author of Rise of the DEO. New book out in 2023: Changemakers

Hall 1A

40min

Leading Design from Discovery through Delivery

Nathan Marcus Fleischmann - RaaS 99

Director of User Experience (RaaS 99 Founder)

Hall 1A

40min

No experts, no problem! Improving UX with cross-department teams

Manuel Schnell - KELAG-Kärntner AG

E-Business Solution Architect and strategic projects

Hall 1A

70min

Lunch break

Hall 1A

40min

Driving business growth with strategic design

Vandhana Bhaskaran - Ford Motors

Experience Design Director

Hall 1A

40min

Scaling UX and Design with limited budget and time, in a sustainable way

Ashnee Gounden - Discovery

UX and Design Manager

Hall 1A

40min

Keynote

-

Schlossberg Restaurant

180min

Networking Dinner

Design Leadership

Hall 1B

40min

Context and Empathy as pillars for collaboration in Design Ops.

Alejandro Carbajo Regueiro - Nestlé Nespresso

Global Product Design and DesignOps Lead

Hall 1B

40min

The Contextual Nature of Design Leadership

Andrea Picchi - Kroo Bank

Head of Design & Research

Hall 1B

40min

UX Influence is Not Enough: Inspiring the Unconverted

John Bowie - Colorado Design Labs

Founder and Chief Research Scientist

Hall 1B

40min

The Principles of Systemic Design

Peter Horvath - Whitespace

UX & Service Design Lead

Hall 1B

40min

Supercharge Your Design Superpowers

Himanshu Bharadwaj - Centime

VP Design

UX Research

Hall 2

40min

Me no speak English - Making sure your translated interfaces rock!

Javier Bargas-Avila - Google

UX Director, Google Play UX Research

Hall 2

40min

Build a UX research department from scratch and survive.

Katrin Pereslavskaya - qudosoft GmbH

Senior UX Researcher

Hall 2

40min

Why we need discovery research and how to do it - a B2B case study

Sabrina Duda - SMILING

User Researcher

Hall 2

40min

Measuring the Emotional User Experience

Bill Albert - Mach49

SVP / Global Head of Customer Experience

Hall 2

40min

Going beyond momentary testing of UX: Overview of methods to assess long term UX

Panagiotis Zaharias - theUXProdigy

Founder and lead UX researcher

Masterclass

Hall 3

100min

Content Design - UX writing. Find solutions to real world problems.

Stefanos Zafeiropoulos / Florian Grögler - Hellas Direct

Senior UX Writer

Hall 3

100min

Design Declutter - A hands on guide

Sabina NB - Human Factors Research & Design

CEO and Co-Founder

Hall 3

40min

Best master thesis presentation

09:15 - 09:55

Hall 1A

40min

Changemakers: How Leaders Can Design Change in an Insanely Complex World.

Maria Giudice - Hot Studio

Founder, Executive Leadership Coach, Co-author of Rise of the DEO. New book out in 2023: Changemakers

10:30 - 11:10

Hall 1B

40min

Context and Empathy as pillars for collaboration in Design Ops.

Alejandro Carbajo Regueiro - Nestlé Nespresso

Global Product Design and DesignOps Lead

Hall 2

40min

Me no speak English - Making sure your translated interfaces rock!

Javier Bargas-Avila - Google

UX Director, Google Play UX Research

Hall 3

100min

Content Design - UX writing. Find solutions to real world problems.

Stefanos Zafeiropoulos / Florian Grögler - Hellas Direct

Senior UX Writer

Hall 1A

40min

Leading Design from Discovery through Delivery

Nathan Marcus Fleischmann - RaaS 99

Director of User Experience (RaaS 99 Founder)

11:30 - 12:10

Hall 1A

40min

No experts, no problem! Improving UX with cross-department teams

Manuel Schnell - KELAG-Kärntner AG

E-Business Solution Architect and strategic projects

Hall 2

40min

Build a UX research department from scratch and survive.

Katrin Pereslavskaya - qudosoft GmbH

Senior UX Researcher

Hall 1B

40min

The Contextual Nature of Design Leadership

Andrea Picchi - Kroo Bank

Head of Design & Research

12:10 - 13:20

Hall 1A

70min

Lunch break

13:20 - 14:00

Hall 2

40min

Why we need discovery research and how to do it - a B2B case study

Sabrina Duda - SMILING

User Researcher

Hall 3

100min

Design Declutter - A hands on guide

Sabina NB - Human Factors Research & Design

CEO and Co-Founder

Hall 1B

40min

UX Influence is Not Enough: Inspiring the Unconverted

John Bowie - Colorado Design Labs

Founder and Chief Research Scientist

Hall 1A

40min

Driving business growth with strategic design

Vandhana Bhaskaran - Ford Motors

Experience Design Director

14:20 - 15:00

Hall 2

40min

Measuring the Emotional User Experience

Bill Albert - Mach49

SVP / Global Head of Customer Experience

Hall 1B

40min

The Principles of Systemic Design

Peter Horvath - Whitespace

UX & Service Design Lead

Hall 1A

40min

Scaling UX and Design with limited budget and time, in a sustainable way

Ashnee Gounden - Discovery

UX and Design Manager

15:15 - 15:55

Hall 2

40min

Going beyond momentary testing of UX: Overview of methods to assess long term UX

Panagiotis Zaharias - theUXProdigy

Founder and lead UX researcher

Hall 3

40min

Best master thesis presentation

Hall 1B

40min

Supercharge Your Design Superpowers

Himanshu Bharadwaj - Centime

VP Design

16:25 - 17:05

Hall 1A

40min

Keynote

-

19:00 - 22:00

Schlossberg Restaurant

180min

Networking Dinner

08:00

09:30

09:30

10:10

10:30

11:10

11:30

12:10

12:10

13:30

13:30

14:10

14:40

15:20

15:30

16:10

16:00

18:00

UX Strategy

Gallery / Networking Area

90min

Styrian Breakfast & Book Signing @ Maria Giudice, Andrea Picchi & Adele Meiers

Hall 1A

40min

Functional process to strategic contributor – Realising the value of design

Scott Parker - Independent

Design Leader (recently left role of Global Design Director at Cambridge University Press & Assessment)

Hall 1A

40min

How diversity inclusion and hiring outside the box drives human centered culture

Trip O'Dell - Adobe

Sr. Director, Design

Hall 1A

40min

The ROI of managing Design Debt - getting the leadership buy-in

Alicja Suska - Outdraw Design

Founder

Gallery / Networking Area

80min

Lunch break

Hall 1A

40min

Company-wide Experience Strategy

Anouk Vastert - SAP

Global Customer Experience Advisor

Hall 1A

40min

The Best and Worst Practices of the Discovery Phase

Jaime Levy - Jaime Levy Consulting

UX Strategist and Author of "UX Strategy"

Hall 1A

40min

Designing Disney Magic at Walt Disney World

Dan Hamer-Hodges - The Walt Disney Company

Director, Digital Experience

Inner courtyard

120min

Final meet-up for chestnuts and Sturm

Design Management

Hall 1B

40min

Design System at large scale

Julien Vanière - Sage

Design System director

Hall 1B

40min

Designing for the Heart, the Head and the Hands

Joe Lanzisero - Lanzisero Creative/ Zeitgeist Design

Executive Vice President

Hall 1B

40min

Finding the sweet spot for UX design within complex digital product delivery

Guy Hatton - Cognizant

Experience Director

Hall 1B

40min

Design Innovation for Enterprise

Riya Thosar - SAP

Director of Product Design

UX Management

Hall 2

40min

Kicking off ux writing in your company (like a pro!)

Yuval Keshtcher - UX Writing Hub

CEO

Hall 2

40min

Development and application of UX visions for goal-oriented experience design

Dominique Winter - OBI next / Die Produktwerker eG

Product Development Coach

Hall 2

40min

Delivering Design at scale

Sabina NB - Human Factors Research & Design

CEO and Co-Founder

Hall 2

40min

Fragmenting User Stories using Experience Journey Maps to build MLP

Mohit Gupta - CDK Global

UX Manager

Masterclass

Hall 3

100min

How to Intentionally Engineer Inclusion™ and Belonging

Meagan Pollock, PhD - Engineer Inclusion

Founder

Hall 3

40min

Unlocking the Power of Visible Leadership: A Maturity Framework for Designers

Martin Wolf - MW

Global Culture & Experience Manager

08:00 - 09:30

Gallery / Networking Area

90min

Styrian Breakfast & Book Signing @ Maria Giudice, Andrea Picchi & Adele Meiers

09:30 - 10:10

Hall 2

40min

Kicking off ux writing in your company (like a pro!)

Yuval Keshtcher - UX Writing Hub

CEO

Hall 1B

40min

Design System at large scale

Julien Vanière - Sage

Design System director

Hall 1A

40min

Functional process to strategic contributor – Realising the value of design

Scott Parker - Independent

Design Leader (recently left role of Global Design Director at Cambridge University Press & Assessment)

Hall 3

100min

How to Intentionally Engineer Inclusion™ and Belonging

Meagan Pollock, PhD - Engineer Inclusion

Founder

10:30 - 11:10

Hall 1A

40min

How diversity inclusion and hiring outside the box drives human centered culture

Trip O'Dell - Adobe

Sr. Director, Design

Hall 2

40min

Development and application of UX visions for goal-oriented experience design

Dominique Winter - OBI next / Die Produktwerker eG

Product Development Coach

Hall 1B

40min

Designing for the Heart, the Head and the Hands

Joe Lanzisero - Lanzisero Creative/ Zeitgeist Design

Executive Vice President

11:30 - 12:10

Hall 2

40min

Delivering Design at scale

Sabina NB - Human Factors Research & Design

CEO and Co-Founder

Hall 1B

40min

Finding the sweet spot for UX design within complex digital product delivery

Guy Hatton - Cognizant

Experience Director

Hall 3

40min

Unlocking the Power of Visible Leadership: A Maturity Framework for Designers

Martin Wolf - MW

Global Culture & Experience Manager

Hall 1A

40min

The ROI of managing Design Debt - getting the leadership buy-in

Alicja Suska - Outdraw Design

Founder

12:10 - 13:30

Gallery / Networking Area

80min

Lunch break

13:30 - 14:10

Hall 1A

40min

Company-wide Experience Strategy

Anouk Vastert - SAP

Global Customer Experience Advisor

Hall 2

40min

Fragmenting User Stories using Experience Journey Maps to build MLP

Mohit Gupta - CDK Global

UX Manager

Hall 1B

40min

Design Innovation for Enterprise

Riya Thosar - SAP

Director of Product Design

14:40 - 15:20

Hall 1A

40min

The Best and Worst Practices of the Discovery Phase

Jaime Levy - Jaime Levy Consulting

UX Strategist and Author of "UX Strategy"

15:30 - 16:10

Hall 1A

40min

Designing Disney Magic at Walt Disney World

Dan Hamer-Hodges - The Walt Disney Company

Director, Digital Experience

16:00 - 18:00

Inner courtyard

120min

Final meet-up for chestnuts and Sturm